Despre Open Energy

Datele deschise stau la baza inovației și soluțiilor out-of-the-box, în orice domeniu.

24 de instituții publice din București și Alba Iulia au venit alături de noi până în prezent în proiectul Open Energy - prima platformă de date deschise de consum energetic în instituții publice. Ele și-au propus să își monitorizeze în mod transparent acest consum, demers care va permite identificarea unor tipare mai bune de predicție a consumului, va facilita transferul de bune practici instituționale, va încuraja investițiile în eficientizarea consumului energetic pe viitor, va susține asumarea unui consum responsabil de energie electrică în rândul întregii societăți.

În faza „pilot” a proiectului, instituțiile publice își publică lunar pe platforma Open Energy consumul de energie electrică, în kWh, și eventuale măsuri cu impact energetic pentru a observa cum evoluează consumul.

Responsabilizăm astfel publicul larg în ceea ce privește consumul energiei electrice, printr-o abordare de sus în jos, de la instituții publice la cetățeni, cu ajutorul tehnologiei și al datelor deschise.

Un exemplu de utilitate a platformei Open Energy: Școlile estimează bugetul necesar pentru a solicita Primăriei orașului rambursarea costurilor de consum energetic, de obicei o sumă sub nevoia reală. La sfârșitul anului, pentru a-și putea acoperi cheltuielile, ele cer o rectificare bugetară. Această platformă îi ajută să estimeze cât mai aproape de realitate fondurile de care vor avea nevoie de la primării.

Pe baza datelor deschise, guvernele, cetățenii, societatea civilă și organizațiile din sectorul privat au capacitatea să obțină rezultate mai bune în variate domenii, dar în primul rând în ceea ce privește resursele energetice și protecția mediului. În acest sens, datele deschise privind consumul energetic reprezintă un prim pas către dezvoltarea unei strategii de eficientizare a consumului. Astfel se vor prioritiza eforturile de informare și educație națională privind consumul responsabil, fiind încurajate eforturile proactive pentru optimizarea consumului în instituții.