Fii și tu consumator responsabil de energie electrică

1
Stinge lumina când nu ești în încăpere

Regula de bază de a nu lăsa lumina aprinsă dacă nu suntem în cameră/birou/sală de curs este valabilă oricând. Dacă am face acest lucru de fiecare dată când ieșim din încăpere, am putea economisi până la 60 kw/an, adică 30 de lei.

- 60 kWh / an

+ 30 lei / an

2
Instalează-ți biroul în spațiul cel mai luminos

Amplasarea birourilor în fața ferestrelor poate genera o economie de 96 kw/an, echivalentul a 48 de lei. În plus, expunerea cât mai îndelungată la lumina naturală în timpul programului de lucru sau de învățare are efecte pozitive asupra atenției și stării tale de bine.

- 96 kWh / an

+ 48 lei / an

3
Contoarele inteligente chiar contează

Majoritatea distribuitorilor de energie și-au propus să monteze contoare inteligente pentru clienții lor, conform prevederilor Legii energiei electrice nr. 123/2012 şi ale Ordinului ANRE 145/2014 privind implementarea sistemelor de măsurare inteligentă a energiei electrice. Recomandarea noastră este să iei legătura cu distribuitorul tău și să afli dacă există posibilitatea de a instala un contor inteligent în spațiul tău de lucru sau acasă. Un astfel de contor te poate ajuta să consumi cu 3% mai puțină energie electrică. În plus, îți oferă posibilitatea de a monitoriza consumul lunar și de a interveni asupra gestionării consumurilor și optimizării bugetului.

-3%

4
Nu te mulțumi cu clasa A

Atunci când urmează să achiziționăm un nou aparat electric, este recomandat să consultăm cu atenție eticheta acestuia pentru a afla care este eficiența sa energetică. Clasa energetică A+++ este cea mai eficientă, pe când clasa G este cea mai puțin eficientă. Alegând un produs care este în clasa superioară a etichetei energetice, poți economisi peste 2.000 de lei pe an. (Mai multe informații despre etichetele energetice vei găsi pe platforma de informare Topten.eu.) Însă aparatul vechi de care nu mai ai nevoie (chiar dacă nu mai este funcțional) nu trebuie aruncat la gunoi, ci reciclat la firmele specializate de colectare și reciclare, pe care le poți găsi pe HartaReciclarii.ro.

- 4000 kWh / an

+ 2000 lei / an

5
Nu recicla manualul înainte să îl citești

Obișnuim să aruncăm manualele de utilizare ale aparatelor electrice imediat după instalarea acestora. Recomandarea noastră este să consultăm cu atenție capitolele cu informații referitoare la modul în care reducem consumul de energie electrică al aparatului electric înainte să îl reciclăm (nu aruncăm).

6
Vara nu trebuie să îngheți

Aparatul de aer condiționat este un mare consumator de energie electrică. În plus, funcționarea lui crește impactul CO2 prin energia electrică utilizată, dar emite direct și alte gaze care, împreună, contribuie la procesul de încălzire globală, generând astfel un cerc vicios. Recomandarea noastră este să eviți pornirea aerului condiționat atunci când îți aduce doar un confort redus și nu este absolut necesar pentru sănătatea ta și a familiei tale. Putem evita încălzirea exagerată a camerelor pe timp de vară folosind jaluzele sau obloane ce împiedică pătrunderea căldurii în casă/birou/școală. În zilele toride de vară, cu peste 35°C, aerul condiționat este însă chiar recomandat și reprezintă un plus pentru sănătatea noastră, câtă vreme diferența de temperatură interior - exterior nu depășește 10°C.

7
Fără aer condiționat iarna

Folosirea aerului condiționat pentru încălzire produce un consum de energie electrică de cinci ori mai mare față de cât produce atunci când este folosit pentru funcția sa de bază. Din acest motiv, îți recomandăm să NU folosești aerul condiționat pentru a te încălzi.

8
Nu pierde curentul pe geam

Ferestrele trebuie închise atunci când aerul condiționat funcționează; în cazul în care ele rămân deschise, aparatul este forțat să consume mai multă energie pentru a răci încăperea. După același principiu, un frigider a cărui ușă rămâne deschisă chiar și preț de câteva minute va consuma mai multă energie electrică pentru a răci alimentele din interior.

9
Încarcă și aparatul, nu doar factura

Aparatele electrice ținute în priză consumă curent electric chiar dacă nu sunt folosite. De exemplu, încărcătorul de telefon lăsat în priză folosește energie electrică fără folos chiar dacă telefonul nu este pus la încărcat. Recomandarea noastră este să scoți din priză aparatele electrice atunci când nu le folosești.