Investiții accesibile pentru reducerea consumului electric

1
Becul LED, opțiunea optimă

Schimbarea becurilor clasice cu cele de tip LED îți poate aduce o economie de până la 80% la factura de energie electrică. Îți recomandăm înlocuirea becurilor clasice cu cele LED, care au o durată de viață medie de 15 ani, ceea ce le face potrivite atât pentru a proteja mediul, cât și pentru a-ți proteja bugetul. Dezvoltarea tehnologică permite acum o varietate mare de opțiuni când vine vorba de becurile LED, disponibile într-o gamă variată de temperaturi de culoare și modele pentru personalizarea oricărui spațiu. Prețul unui bec LED pornește de la 25 de lei și poți recupera investiția inițială în mai puțin de un an.

< 1 an

> 25 lei/ bec

2
Controlează prizele de pe telefon

Investește în adaptoare de prize cu timer programabil, al căror preț pornește de la 30 de lei. Un astfel de adaptor limitează consumul de energie electrică în funcție de cât ai nevoie pentru dispozitivul pe care l-ai pus la încărcat. De exemplu, cei mai mulți dintre noi lăsăm telefonul la încărcat peste noapte. El are însă nevoie de cel mult două ore pentru a se încărca. Un adaptor cu timer programabil ar permite întreruperea alimentării după aceste două ore. Există și prize mai avansate, SMART, ce pot fi programate dintr-o aplicație de pe telefonul mobil; prețul unor astfel de dispozitive pornește de la 80 de lei. Aceste prize SMART sunt recomandate pentru locuința ta, dar mai ales pentru unitățile de învățământ și clădirile de birouri, acolo unde consumatorii de energie electrică sunt numeroși.

> 80 lei / priză

3
Automatizează prin senzori de mișcare

Îți recomandăm să folosești lămpi cu senzori de mișcare pe hol sau în baie, ca soluție pentru eficientizarea consumului de energie electrică. Investiția inițială începe de la 50 de lei per bec, însă aceasta se poate amortiza în doar câteva luni.

> 50 lei / bec

4
Alege centrale termice în condensație

Investește într-o centrală termică în condensație: aceasta folosește mai eficient gazul și scade necesarul de energie electrică ce alimentează aprinderea și funcționarea motorului centralei. Costul unei centrale termice în condensație pornește de la 4.000 de lei.

> 4000 lei / centrală

5
Curăță periodic aparatul de aer condiționat

Este recomandat să curățăm periodic filtrele și evaporatorul aparatului de aer condiționat, o operațiune necesară atât pentru economisirea de energie electrică, cât și pentru sănătatea noastră. Curățarea filtrelor și evaporatorului aparatului de aer condiționat costă circa 200 de lei.

> 200 lei / aparat

6
Reglează intensitatea luminii

Îți recomandăm să investești în întrerupătoare cu potențiometre (dimmer), care ne ajută să reglăm luminozitatea becurilor în funcție de necesarul de lumină. Costul unui întrerupător cu potențiometru pornește de la 75 de lei.

> 75 lei / aparat

7
Programează întrerupătoarele de lumină

Investește în întrerupătoare SMART cu control prin WiFi, care ne permit să întrerupem iluminarea de la distanță și automat. Costul unui întrerupător SMART pornește de la 100 de lei.

> 100 lei / aparat

8
Controlează consumul prin comenzi vocale

Recomandăm instalarea unui hub (precum Google Home, Apple Home sau Amazon Alexa) care să centralizeze controlul asupra tuturor elementelor SMART. Un hub cu comandă vocală îți va permite controlul cu minimum de efort. De exemplu, atunci când ieși din casă, spui doar atât: „Alexa, stinge toate luminile și oprește toate prizele, cu excepția frigiderului”. Prețurile pentru astfel de hub-uri pornesc de la 500 de lei.

> 500 lei / aparat